Bienesjtiechske

Gepubliceerd: zaterdag 11 september 2021 Geschreven door Redactie Weekbericht Afdrukken E-mailadres

WENGSKE AAN WENGSKE                                                wengske aan wengske
BIENESJTIECHSKE                                                                         

-- Ingredienten voor een springvorm van 21 cm doorsnede --

Deeg:

2 eieren
120 gram suiker
165 gram boter
230 gram bloem
7 gram bakpoeder (backin)

Topping (beleg):

55 gram amandelschaafsel
65 gram boter
65 gram suiker
1 eetlepel melk

Vulling:

Klein glas kersen (of ander fruit)
250 ml. slagroom (of banketbakkersroom)
Beetje suiker
Poedersuiker

(Kleine Bienesjtiech op basis van Netty Engels-Geurts recept)

Een Bienesjtiech (=bijensteek) is een zachte en zoete taart met in het midden een fruitvulling in combinatie met slagroom of banketbakkersroom. De fruitvulling kent vele variaties. In mijn recept ga ik uit van ontpitte kersen uit glas en slagroom, maar het mag ook ander fruit zijn en dan bijvoorbeeld in combinatie met banketbakkersroom. Omdat niet iedereen op een hele grote taart zit te wachten kies ik in mijn recept voor een kleine variant. Daarvoor gebruik ik een springvorm van 21 cm. doorsnee.

Begin met het beleg , de topping die boven op je taart komt. Smelt de boter, samen met de suiker in een (steel-)pannetje. Als de boter gesmolten is en de suiker erin is opgelost roer je de melk en de amandelen erdoor. Laat het geheel afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).

Klop de eieren met een mixer, een garde of in de keukenmachine samen met de suiker tot een schuimig geheel. Maak de boter zacht (eventueel heel even in de magnetron verwarmen) en roer door het ei-suikermengsel. Zeef de bloem met het bakpoeder en roer ook dit door het deegmengsel.

Leg een stuk bakpapier onder in de springvorm en vet de randen goed in met boter of bakspray. Stort het deeg in de vorm en verdeel de topping zo regelmatig mogelijk over de bovenkant.

Bak ca. 40-60 minuten in het midden van de oven. Let goed op en controleer je baksel regelmatig zonder het deurtje van de oven te openen. Het amandelschaafsel kan namelijk vrij snel aanbranden. Door het tijdens het bakproces openen van de ovendeur kan de koek inzakken. Als de koek mooi lichtbruin is even controleren of de cake goed gaar is. Dat doe je door een schone breinaald in het hart van de koek te prikken. Als deze naald er schoon en droog uitkomt is je koek gaar.

Haal de springvorm uit de oven. Controleer bijvoorbeeld met de achterkant van een mesje of de koek niet aan de rand van de springvorm blijft plakken, anders voorzichtig even lossteken. Los de rand van de springvorm en laat de koek op een rooster afkoelen. Klop intussen de slagroom met naar smaak een beetje suiker stijf. Laat de kersen uitlekken. Halveer de afgekoelde koek voorzichtig horizontaal. Strijk de helft van de slagroom (of banketbakkersroom) op de bovenkant van de onderste helft van de koek. Druk hierin de uitgelekte kersen (of het andere fruit). Bestrijk het geheel met de rest van de slagroom (of banketbakkersroom). Zet nu de bovenkant van de koek terug.

Bestrooi de bovenkant van je Bienesjtiechske met een beetje poedersuiker.

 

Onze Adverteerders

  • Adv - Kracht bij Afscheid - Black - Weekbericht Helenaveen vaste advertentie 2.jpg
  • Adv - Therapeutisch Elastische Kousen.jpg
  • Adv - De Gouden Helm.jpg
  • Adv - Electro Zeegers & van Horen.jpg
  • Adv - De oude Eik.jpg
  • Adv - Kleuskens.jpg
  • Adv - Bij Ilse Fotografie.jpg
  • Adv - Peelland fysiotherapie.jpg
  • Adv - Autoservice Van Neerven.jpg
  • Adv - Optidee.jpg
  • Adv - Walk English .jpg
  • Adv - Wilma Loverbos.jpg
  • Adv - Keunen - adv 4Logo+info.jpg
  • Adv - Bussen Schilderwerken - gewijzigde advertentie Weekbericht 2019.jpg
  • Adv - Dorpsraad.png
  • Adv - Gastouderopvang Ilse Nooijen.jpg
  • Adv - Wolwinkel - 17.364_Wolwinkel_RdT_15.09_def.jpg
  • Adv - Feisty Favorites -  Advertentie weekbericht_aav MARJOLEINx.jpg
  • Adv - Nellie.jpg
  • Adv - Gloeiend Design.jpg
  • Adv - Henk Bovee - Nieuwbouw of koophuis.jpg
  • Adv - Diana Penninx.jpg
  • Adv - Chantals Homestyling.jpg
  • Adv - Rico van den Heuvel.jpg
  • Adv - Tricho Kapsalon.jpg
  • Adv - Martens Milieu.jpg
  • Adv - Avi Pro Computers - Hans Arts.jpg
  • Adv - Mertens.jpg
  • Adv - Krekels Autotechniek.jpg
  • Adv - Swinkels Electronica Service.jpg
  • Adv - Komax.jpg
  • Adv - Philipsen Bouw.jpg
  • Adv - Wendy Vercoulen 200217 (600 DPI).jpg
  • Adv - Willem van Cauwenberghe.jpg
  • Adv - Willem Verhees.jpg
  • Adv - Linda Haar & Nagelstylist.jpg
  • Adv - Joep van Cauwenberghe.jpg
  • Adv - Hotel Eetcafe in d ouwe peel.jpg

Komende Activiteiten

zo 19 sept 2021 MC The Freewheelers old-timerrit, vertrek 10:00u Gouden Helm
zo 26 sept 2021 13:00 - 14:00 H. Eerste Communie
ma 04 okt 2021 20:00 - 22:00 Algemene Dorpsraadvergadering

Afvalkalender

vr 24 sept 2021
GFT - Deurne
vr 01 okt 2021
Plastic, Metaal en Drankkartons
za 02 okt 2021
Textiel
vr 08 okt 2021
GFT - Deurne
za 09 okt 2021
Papier

Facebookberichten Dorpsraad